Dzień Niespodziewanego Całusa (24 lutego) to doskonała okazja, by wyrazić na słodko sympatię lub skrywane głębokie uczucia. Wystarczy najpierw zaczaić się w kuchni, przygotować caaały talerz cytrynowych całusków, a potem już tylko rozdawać, rozdawać… niespodziewane buziaki! Do każdego z nich dołączając obowiązkowo małe, słodkie ciasteczko z pysznym cytrusowym nadzieniem. To jak, świętujemy na słodko?
Przepis na idealnie kruche, piegowate, maleńkie ciasteczka z delikatnym kremem poleca Delecta. Wystarczy odrobina chęci, kilka podstawowych składników i każdy, naprawdę każdy wyczaruje cytrynowe całuski, których, jak pocałunków, nie można sobie odmówić…
Cytrynowe całuski
Składniki
Ciasto:
1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
1 jajo
100 g zimnej margaryny lub masła
2 łyżki niebieskiego maku Bakalland
Nadzienie:
sok wyciśnięty z 3 cytryn
skórka otarta z 2 cytryn
2 żółtka
2 jajka
200 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy lub masła
Sposób przygotowania:
Ciasteczka: Kratkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 200°C bez termoobiegu. Do wysokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jaja, margarynę i mak. Miksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty. Wyrabiaj do połączenia składników w zwartą kulę. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i wycinaj kieliszkiem lub małą foremką ciasteczka, a następnie układaj je na papierze do pieczenia. Całość wstaw do piekarnika na 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
Krem: Sok z cytryny, cukier, mąkę, masło, skórkę oraz jajka i żółtka umieść w garnku na średnim ogniu i gotuj, cały czas energicznie mieszając przez 3-4 minuty. Jeśli zauważysz grudki, krem należy przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Krem odstaw do wystudzenia.
Spód ciasteczek smaruj 1 łyżeczką kremu, a następnie przykrywaj drugim ciastkiem. Gotowe oprósz cukrem pudrem.
Więcej inspiracji i przepisów na „całuśne” wypieki i desery znajdziesz na www.delektujemy.pl
***
Charakterystyka produktu Delecta:
Ciasto kruche Delecta do domowego wypieku zawiera mąkę krupczatkę. Można je przygotować w prosty i szybki sposób. Wystarczy dodać kilka podstawowych składników (jaja, tłuszcz), które każdy ma pod ręką. Nie wymaga chłodzenia w lodówce, a i tak po wypieczeniu jest kruche i maślane w smaku. Stanowi idealną bazę do sernika, mazurka, tarty, ciasta z owocami czy kremem. Równie dobrze sprawdza się w formie drobnych ciasteczek, jak i spodów do babeczek z nadzieniem. Z opakowania otrzymamy ok. 1 kg gotowego wypieku.
Sugerowana cena det. ok. 4 zł/opakowanie
Link do strony artykułu: https://wm.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/buziaki-i-cytrynowe-caluski